La nostra manera
d'entendre el món del vi
Construir una de les marques més premiades en tasts nacionals i internacionals no és qüestió de sort, ni de presses. Igual que a les vinyes, és el resultat d’un bagatge de respecte, d'innovació i de superació del que ens sentim especialment orgullosos.

Quan al 1954 Segura Viudas va recollir el testimoni de les terres que avui configuren l’Heretat, ja coneixíem la tradició agrícola centenària que s’hi havia donat i algunes referències dels vestigis que amagaven els seus murs. Igualment, érem conscients del valor que un privilegiat emplaçament com aquest podia transmetre als caves i vins.
 
50 anys després seguim fidels a aquella mirada fundacional. Una mirada guiada per la coherència i el respecte a la terra, al paisatge i a la història, que integra el coneixement científic més avançat dins d’una concepció sostenible de l’entorn per elaborar caves i vins en harmonia.


Història mil·lenària

Els orígens de l’Heretat Segura Viudas hem de cercar-los al voltant del segle XI, en plena Reconquesta.
La hipòtesi més acceptada avui en dia ens orienta cap a la pertinença d’aquestes terres al Monestir de Sant Cugat. Per aquestes dates està documentada una cessió de terreny de l'Abat a Gerald Alemany per poder construir una torre de defensa que assegurés la posició aconseguida a la batalla, la Torre Galimany. Quan al segle XII van acabar les hostilitats en aquestes latituds, els usos agrícoles van començar a prendre protagonisme.
La masia que avui observem és el resultat acumulat dels diferents usos que ha tingut al llarg de més de deu segles i convé una mirada atenta que ens interpreti allò que arriba a la nostra mirada.


Preservació de la biodiversitat

Elaborar caves i vins en harmonia no tindria sentit sense una decidida aposta per conèixer, catalogar i promoure la diversitat biològica de l’Heretat. En aquest sentit, fa anys que duem a terme un estudi en profunditat de la biodiversitat d’un ecosistema que s’ha desenvolupat durant segles de cultiu de la vinya al voltant del riu Bitlles.

Però només estudiant no en tenim prou. Volem promoure tot aquest coneixement apropant els enoturistes a aquesta riquesa natural. Els ocells que ens visiten a l’hivern, les flors que decoren la vinya a la primavera, els usos medicinals de la vegetació silvestre o els peixos que habiten en el riu són alguns exemples que posem a disposició dels nostres visitants perquè entenem que sense conèixer el nostre patrimoni no es poden valorar els caves i vins en harmonia.


Viticultura sostenible

De la nostra determinació per la biodiversitat deriva la preocupació per la sostenibilitat en el cultiu de la vinya. Les relacions que s’estableixen entre els diferents espais forestals de l’Heretat són moltes i les actuacions que es duen a terme a la vinya tenen influència directa en el conjunt del lloc.

En aquest sentit, per exemple, des de l’any 2010 destinem la fusta de la poda hivernal a la generació de biomassa, amb un valor energètic equivalent al consum anual de gasoil, per a la calefacció de l’Heretat. D’altra banda, lluitarem contra la plaga del corc del raïm (Lobesia botrana) amb estratègies de confusió sexual.


Innovació

L’esperit innovador és el que ens acosta a un futur en harmonia. La innovació és el motor que ens mou i el repte que empeny l’Heretat cap a una cultura del vi on la cura de la vinya va molt més enllà del seu objectiu productiu i no s’estalvien esforços per integrar en cada ampolla els treballs culturals tradicionals, el paisatge, la flora i la fauna que han modelat la nostra història i que, al cap i a la fi, són també responsables de l’excel·lència dels nostres productes.
 

És temps, doncs, de continuar aprofundint ens els atributs que podem incorporar als nostres vins i caves quan prenem consciència de les característiques del paisatge, dels usos de les herbes que voregen els nostres camps i camins, dels ocells que acompanyen el viticultor mentre llaura les terres o de la fauna que ens visita les nits de verema.
Una combinació diversa d’atributs que distingeixen els nostres vins amb una personalitat única i, al mateix temps, perpetuen en el temps el llegat que hem heretat i el projecten a un futur en harmonia.
Aquest és el nostre desig, aquesta la nostra opció.

Ens vols venir a conèixer?