Gran Premi Segura Viudas de Fotografia de Natura 2016 | Ferran Grau i Escur
 

L'essència de Segura Viudas
en una fotografia.

No, això no és un concurs dels habituals on els participants presenten el bo i millor del miler de fotografies que han fet al llarg dels darrers anys, voltant per tot el nostre meravellós planeta. El Ral·li Segura Viudas de Fotografia de Natura resulta molt més exigent pels creadors d'imatges i aquí és on es nota qui és capaç d'obtenir una imatge atractiva en un paratge "normal" i en un espai de temps limitat. Valorar les 250 fotografies que es reben cada any no ha estat mai una tasca fàcil, però aquest 2016 ha estat especialment complexe. El jurat no sempre disposa de fotografies fantàstiques i espectaculars per a escollir: els participants han tingut només una tarda i un matí (i la nit si han decidit no dormir!) per a crear les seves imatges. A més en un nombre reduït perquè s'han de limitar a les que els hi càpiguen dins la targeta de memòria de 8 Gb que proporciona l'organització. I tampoc poden sortir de l'espai de l'Heretat Segura Viuda a Torrelavit. Per tant, la primera tasca del jurat és relativitzar les imatges que reben i posar-se al nivell de què es pot exigir en aquestes circumstàncies.

7 juny 2016

Tot i tenir presents tots aquests condicionants, sempre hi ha qui busca, dispara i troba els petits tresors que caracteritzen el ral·li. Aquí els teniu:
 
Gran Premi Segura Viudas de Fotografia de Natura (Ferran Grau).

La fotografia d’un Abellerol sobrevolant les vinyes condensa en certa manera tot el que Segura Viudas busca en aquest certamen fotogràfic. Plasma la biodiversitat de l’indret, hi apareixen les vinyes, la imatge presenta una certa dificultat i dinamisme. El conreu de les vinyes s’integra amb el seu entorn. La llum suau dels núvols s’ha aprofitat per a crear una imatge de tonalitats verdes on els colors oposats rogencs i grocs de l’ocell destaquen amb força.

Primer premi de la categoria Flora (Rafa Torralbo) | Finalista de la categoria Flora (Oscar Buhigas)


 
Primer premi de la categoria Fauna (Esteve Garriga)

Finalista de la categoria Fauna (Joan Carrasco)

Primer premi de la categoria Paisatge (Eloi Omella)

Finalista de la categoria Paisatge (Joan de la Malla)

Primer premi de la categoria Pluja (Oscar Buhigas)

Finalista de la categoria Pluja: Ignasi Pellisa


 
Premi Especial Mirada per a Susana Cobos.

El premi especial Mirada, una novetat d’aquest any, reconeix la col·lecció de 5 fotografies presentades que millor mostra una línia argumental o l’estil personal d’un autor. En aquest cas és una col·lecció  de fotografies de detall que han sabut treure profit de les condicions de llum suau proporcionades pels dos dies ennuvolats.


 
Ja ho vàrem dir l'any passat i ho reiterem aquest: de les quatre categories (Paisatge, Flora, Fauna i Especial), el paisatge segueix essent el germà pobre. Aquí observem poca participació i molt tractament de la imatge tremendament exagerat. Cert que aquest any la climatologia no va aportar llums de matinada o de vespre, però la il·luminació uniforme dels núvols també es prestava a explotar altres recursos. I aquest any el paisatge estava més verd i florit que l'any passat, valia la pena aprofitar-lo.

Podeu consultar la selecció del jurat d'enguany al nostre compte de flickr.