Us convidem a recórrer junts el dia a dia de la collita
a l'Heretat Segura Viudas acompanyant el cicle vegetatiu
de la vinya i les harmonies que es generen en aquest
enclavament privilegiat amb l'esdevenir de les setmanes.
22 juliol 2016
 

Amb ganes de pluja.

A mitjans del mes de juliol d'enguany, la vinya al Penedès es troba davant de dos escenaris ben diferents. Després d'una brotada més que generosa que feia preveure una collita abundant, els efectes que la sequera ha provocat estan ben delimitats per la zona i l'alçada en la que ens trobem.

Les parcel·les ubicades a la part alta de la comarca, on cultivem varietats com la parellada o la garnatxa, han patit poc la manca d'aigua i les plantes tenen una bona quantitat de fruits, amb un estat sanitari òptim i suficient vegetació per a una correcta maduració. A les zones centrals més baixes, el xarel·lo és el que ha sofert més l'escassetat d'aigua. La planta a quallat menys fruits i la vegetació és escasa.

Els viticultors miren al cel esperant que arribi un episodi de pluges que pugui relaxar l'estrès hídric que pateixen les plantes, tot i que el seu bagatge els proporciona eines suficients per a portar a bon terme la collita, ni que sigui en condicions extremes.
 

30 maig 2016
 

Viticultura d'alta volada.

Quan les vinyes del Penedès mostren l’esclat de la brotació dels ceps, a 1.300 metres d’altura hi passen altres coses. A la comarca pirinenca de La Cerdanya, el maig s’assembla a un mes de març a la vora del mar.
A les altures, encara s’hi veu neu cobrint el cim de les muntanyes; i les flors d’arbres i arbusts es mostren tendres i vigoroses davant el vol de nombrosos insectes. I és precisament aquí on s’ha decidit iniciar un projecte de viticultura ecològica d’altura vertaderament apassionant.

Per analitzar com es comporta la viticultura davant un creixent canvi climàtic, l’any passat es van plantar algunes parcel·les, que tenen un alt grau d’insolació durant tot l’any, amb varietats com el pinot noir, el moscatell de gra petit i la parellada.

Un any més tard, els brots tendres es van obrint a aquest paisatge insòlit amb l’amenaça, però, que les gelades tardanes puguin provocar conseqüències dràstiques a la vinya. Aquests dies, per tant, la principal tasca de Sebastià Raventós és la de revisar al detall cadascun dels exemplars i substituir els que no hagin pogut superar el seu primer hivern pirinenc.

Veient la inclinació d’aquestes vessants, costa de creure que algú cultivés vinya aquí, però és ben cert que ha estat així. Aquests turons, avui agrestos, amaguen un llegat vitivinícola molt antic que s’abandonaria amb la plaga de la fil·loxera a finals del segle XIX, i del que avui donen testimoni els nombrosos murs que suporten les terrasses. Unes terrasses que avui permeten realitzar de forma més amable les tasques relacionades amb l’agricultura en aquesta ubicació.

4 maig 2016
 

De poda a l'ombra de la catedral.

Comencem una nova temporada del "Diari de Vinya" en unes circumstàncies que el faran molt especial. Sebastià Raventós, el nostre viticultor de referència es jubila i volem dedicar els propers capítols a descubrir la diversitat i complexitat de la seva feina. Treball al camp, estratègic i innovador que el porten de la vinya a llocs insospitats com un un palau renaixentista del 1549 que s’aixeca al barri gòtic de Barcelona. Gaudiu doncs d’aquest viatge-homenatge a una persona mágica.