Us convidem a recórrer junts el dia a dia de la collita
a l'Heretat Segura Viudas acompanyant el cicle vegetatiu
de la vinya i les harmonies que es generen en aquest
enclavament privilegiat amb l'esdevenir de les setmanes.
9 gener 2015
 

La darrera brotació.

Quan l'any esgota les darreres llums la vinya ofereix als seus visitants la darrera brotació de la collita 2014. La coberta vegetal que ens servirà per regular el vigor dels ceps i aportarà nutrients al sòl comença a despuntar i un verd viu anticipa l'encara llunyana primavera. Aquests dies la vinya sembla un jardí que recompensa qui visita l'Heretat un fred matí d'hivern.

La collita 2014 ha arribat a la seva fi. Aquí seguirem testimoniant l'evolució del Mas d'Aranyó 2014 que encara té els seus vins reposant al celler però a la vinya la propera verema ja està al cap dels nostres viticultors. És moment doncs de començar a pensar en la collita 2015 de l'Heretat Segura Viudas.
 
Si voleu conèixer els treballs de viticultura que es duen a terme a l’hivern i la seva importància fonamental per a la futura collita no deixeu de visitar-nos. Estem preparant una jornada d’enoturisme d’hivern de la que n'estareu puntualment informats a la nostra web. Fins aleshores estarem atents als comentaris que vulgueu fer-nos arribar a través del nostre formulari.

Fins aviat!

 

22 desembre 2014
 

Aigua va!

Les pluges caigudes després de la verema poden fer pensar que aquestes precipitacions no incidiran en la següent collita però, com sempre, no tot és blanc o negre.
 
Efectivament, a partir d’ara la planta no tindrà necessitats hídriques. Aquestes setmanes està acumulant les reserves que encara tenen les fulles abans d’entrar en repòs vegetatiu. No obstant això, quan arribin les precipitacions de gener i febrer, fonamentals per a la brotació de la planta, s’aprofitaran molt més bé si el sòl compta ja amb un bon nivell de reserves d’aigua.

  

En Sebastià encara passeja per l’Heretat valorant l’estat de les vinyes. Ja gairebé sense fulles el pagès pot analitzar com ha afectat l’ultima collita a les plantes. La nuesa d’aquests cossos li permeten observar les característiques dels seus sarments i assegurar-se que aquest any la vinya no ha patit gens estrès.
 
Amb el riu Bitlles encara tèrbol a causa dels més de 100 l/m2 caiguts en l’últim episodi de precipitacions, l’Heretat s’encamina ja vers a la propera collita. De la seva sort donarem aviat compte al Diari de Vinya 2015.
 
 
 
20 novembre 2014
 

De la Tina a la Bóta.

Us presentem el quart capítol de Diari de Vinya 2014, enguany dedicat a la viticultura i l’elaboració del nostre vi negre de referència: el Mas d'Aranyó.
Quan els ceps no tenen gairebé forces per sostenir el pes dels darrers pàmpols, el tràfec de les setmanes de fermentació i maceració omplen les jornades al celler de l'Heretat. Durant els 21 dies que el raïm rau a les tines de fusta els enòlegs segueixen minuciosament l'evolució del vi i feines com el remuntatge i el trepig i la remenada es tornen indispensables. Quan el vi arriba al tast desitjat, comença una nova fase determinant en l'elaboració del Mas d'Aranyó: la criança en bótes noves de roure francès i americà. Allí hi romandran un mínim de 12 mesos però que poden ser 14 o 16 en funció de l'evolució de l'anyada i el criteri dels enòlegs.

Tota la collita 2014 de l'Heretat a Diari de Vinya i al nostre canal de youtube.

23 octubre 2014
 

Del Cep a la Tina.

Us presentem el tercer capítol del nostre blog Diari de Vinya 2014 que, com ja sabeu, enguany dediquem a la viticultura i l'elaboració del vi negre de referència de l'Heretat: el Mas d'Aranyó.
La verema d'enguany ha estat especialment complicada i tant viticultors com enòlegs han hagut de seguir minuciosament la maduració del raïm i la meteorologia. Aquest any, encertar el dia de verema ha estat clau per sortir-se'n amb èxit davant el desafiament que la natura havia plantejat. En aquest sentit, el capítol us apropa alguns dels treballs culturals que es duen a terme les primeres setmanes de tardor per dirigir el raïm vers la seva màxima expressió quan arriba el moment d’entrar al celler.

Recordeu que a la secció Diari de Vinya hi teniu la informació complerta de la collita del Mas d'Aranyó 2014. El contingut a les xarxes socials el podreu seguir mitjançant els hashtags #diaridevinya i #masdaranyo.

29 agost 2014
 

Concentrats en la maduració.

Finalitza el mes d’agost i la verema de les varietats negres que aspiren al cupatge del Mas d’Aranyó 2014 es comença a sentir a la vora. En 20 o 30 dies els raïms d’ull de llebre, Garnatxa, Cabernet i Syrah aniran abandonant els ceps per encarar-se vers el celler i iniciar l’elaboració del nostre buc insígnia dels negres de l’Heretat.
 
Aquestes últimes setmanes, però, són de gran transcendència. El raïm encara no ha madurat prou per a la destinació que li tenim reservada. Es pot donar el cas que tingui el grau d’alcoholic suficient però en la maduració de la pell i les llavors, clau en l’elaboració dels vins negres, encara hi ha camí per recórrer.

En el cas de l’ull de llebre i la garnatxa, al ser varietats més tardanes i l'alçada a la que estan cultivades, encara mostren els estadis finals del verol. Per a ambdues varietats, a més, queda el treball d’aclarida de raïms mitjançant el qual es redueix  el nombre de fruits de cada cep per afavorir la concentració de sucre en els raïms que romanguin a la planta.

Els controls de maduració en el laboratori i els tasts de raïm a la vinya seran constants a partir d’ara. Viticultors i enòlegs recorreran centenars de quilometres tastant i analitzant totes les parcel·les i varietats fins a trobar l’equilibri desitjat i donar l'ordre de veremar.

1 agost 2014
 

El sucre arriba al cep.

Durant el mes de juliol l'increment de les hores d'insolació i les temperatures provoquen el que segurament és el canvi més radical de la vinya.

Aquesta metamorfosi es d etecta amb el canvi de color dels raïms que en Sebastià cerca mentre passeja per la vinya. A les varietats negres, protagonistes enguany del nostre blog, el canvi és evident. Les baies encara verdes conviuen amb d'altres ja acolorides. El raïm deixa de créixer per començar a madurar; la clorofil·la i els àcids interns deixen pas als sucres com la glucosa. La tradició diu que un cop entrats en el verol només manquen 40 dies per la verema!

Ara tota la feina està feta. És moment de deixar que la natura treballi cada raïm i comencin unes setmanes fascinants de tast a la vinya on viticultors i enòlegs esperaran l'equilibri desitjat a cada raïm.

26 juny 2014
 

Viatge a la terra de la garnatxa.

Ja tenim enllestit el segon capítol de Diari de Vinya 2014, aquest any dedicat al nostre vi negre de referencia, el Mas d’Aranyó. En aquesta ocasió el dediquem a una de les varietats principals del Mas d’Aranyó: la garnatxa. Per aquest motiu viatjarem fins a Gandesa, a la comarca de la Terra Alta, on descobrireu un paisatge típicament mediterrani que s’ha mantingut inalterable durant segles. Un paisatge de secà on la vinya comparteix les zones conreades amb oliveres, ametllers, figueres i camps de cereal. Un paisatge tiranitzat per les envestides del cerç, el vent del nord que canalitza la vall de l’Ebre.
 
Comprovareu les exigències de la viticultura sota aquestes circumstàncies i l’adaptació dels ceps davant d’aquestes condicions. Descobrireu les feines que els viticultors duen a terme quan la planta floreix i les estratègies que es segueixen  perquè el raïm reuneixi les característiques que es desitgen pel Mas d’Aranyó 2014 quan arribi la collita.
 
Aprofitem l’ocasió per convidar a tots els seguidors del nostre Diari de Vinya  a una jornada de viticultura de verema especialment dedicada a vosaltres. Encara no tenim data prevista però podeu contactar amb nosaltres mitjançant el formulari de contacte per fer arribar el vostre interès en la mateixa.
 
Fins aviat!

16 maig 2014
 

La poda en verd.

Fa poc més d’un mes que varen brotar els ceps. Durant aquestes poques setmanes ja han crescut fins a una alçada considerable i la vegetació omple de volum les vinyes.

Amb l’augment de temperatura arriba el moment de la poda en verd. Aquest treball de viticultura tradicional busca eliminar tots els brots –amb raïms– que no estaven previstos a la poda d’hivern. D’aquesta manera, seguim ajustant la producció de cada cep a l’objectiu productiu que es persegueix.
En el cas d’avui, aquests ceps de cabernet sauvignon destinats al Mas d’Aranyó 2014 han de produir al voltant de 5.000 quilos per hectàrea per obtenir l’equilibri que busquen els enòlegs per al nostre vi negre de referència.

En Sebastià treballa dur i les seves mans van eliminant tots els brots sobrers a la velocitat i delicadesa que tan sols dóna l’experiència, actuant sobre cada cep en funció del seu vigor. Un llit de pàmpols entapissen les seves passes, i al seu pas, els ceps presenten un aspecte molt diferent al que tenien a primera hora del matí.

Amb dos sarments per brocada el cep està airejat per evitar els efectes que un excés d’humitat provocaria als raïms i ajustada per oferir-nos el millor cabernet per a quan arribi la collita.

30 abril 2014
 

Comença el viatge del Mas d'Aranyó 2014.

Us presentem el primer capítol del Diari de Vinya 2014 que aquest any estarà protagonitzat pel vi negre de referència de l'Heretat: el Mas d'Aranyó.
Prepareu les bosses perquè estrenem format i marxem en un viatge apassionant de descoberta de regions, personatges i varietats que ens portaran de l'Heretat a la vinya i el celler per descobrir una mica més allò que podeu assaborir a les vostres copes.
En aquest primer capítol arribarem amb en Sebastià Raventós fins a Vila-rodona, a la comarca de l'Alt Camp, per conèixer la finca de la família Vives. Ells són els responsables de l'ull de llebre amb el que s'elabora el nostre vi. Abans d'acomiadar-nos tornarem al celler per conèixer el punt en el que es troben les anteriors anyades del Mas d'Aranyó que segueixen evolucionant abans de sortir al mercat.

Ens hi acompanyeu?

16 abril 2014
 

La sort d'una nova collita.

El final de l'hivern marca tradicionalment l'inici d'una nova collita a l'Heretat Segura Viudas.
 
No és que durant l'hivern no s'hagi treballat, no. Les feines de poda fonamentals per regular la producció de cada parcel·la en funció de la varietat, les característiques del sòl i el vi que s’hi vol elaborar; el llaurat per preparar la terra per rebre i aprofitar al màxim les precipitacions; els treballs de mateniment de marges i camins; i l'anàlisi de sòls, han ocupat gran part de les jornades dels nostres viticultors. Tot i així, el ritme és un altre.
 
Quan les temperatures deixen enrere el rigor del fred i els primers brots de la vinya s'engreixen i esclaten, el rellotge comença a regir de nou els dies de treball a l'Heretat.

Les esperances posades en la collita, la incertesa davant l'arbitrarietat de la meteorologia i el treball diari per adequar la producció de cada parcel·la són els ingredients bàsics que es manegen en la recepta de cada collita.
 
Aquesta serà la tercera temporada del Diari de Vinya. Any rere any intentem aproximar la complexitat de la vitivinicultura des d'una perspectiva diferent, entenedora i amena. Aquest 2014 ens centrarem en un vi negre, de varietats i regions diveses. A més, als vídeos habituals de cada temporada de la sèrie s'hi afegiran ara apunts de collita per transmetre’n les vicissituds gairebé en temps real.


 
Aquest serà el nostre punt de trobada. Des d'aquí us convidem a gaudir de l'elaboració d'un vi des del seu inici. Participant activament de les decisions que dia a dia es prenen per arribar a elaborar els nostres vins i caves en harmonia.
 
Comencem!