Us convidem a recórrer junts el dia a dia de la collita
a l'Heretat Segura Viudas acompanyant el cicle vegetatiu
de la vinya i les harmonies que es generen en aquest
enclavament privilegiat amb l'esdevenir de les setmanes.
20 març 2014
 

Final de trajecte per al Creu de Lavit 2013.

L'hivern s'acomiada a l'Heretat i el vi Creu de Lavit 2013 ja està definit. Durant els mesos que ens allunyen de la collita, el vi ha fermentat i ha evolucionat a les bótes i als dipòsits. El remogut de les mares del vi i el tast de les bótes i dipòsits han estat constants fins que els enòlegs han trobat que el vi tenia les característiques que havia de tenir aquest homentatge al Penedès i al xarel·lo de vinyes velles amb el que s'elabora.

 
 
14 novembre 2013
 

Harmonies d'octubre

En un any en que la verema s’ha demorat una mitjana de 15 dies, l’agitació de les setmanes d’octubre ha estat màxima. En tan sols quatre setmanes, el raïm que va començar el mes encara al cep ja s’ha transformat en un vi que evoluciona en el silenci del celler.
Del detall de cadascuna de les etapes per les que passa el raïm i el most que es convertirà en el vi Creu de Lavit 2013 dóna compte el capítol d’octubre. Mentrestant, a la vinya, un nou cicle natural està a punt de començar amb el repòs hivernal dels ceps.

10 octubre 2013
 

Harmonies de setembre

El mes de setembre ha transcorregut d'acord amb les peculiars característiques d'aquest any. Les temperatures han seguit fresques i el xarel·lo de vinya vella, origen del vi Creu de Lavit, ha pogut madurar lentament durant molt de temps.
Els tasts que els viticultors i enòlegs han realitzat durant l'últim mes de la collita han permès seguir amb detall l'evolució dels raïms i ser testimonis de tots els matisos que la maduració de la polpa, pell i llavors, aportaven al conjunt. Finalment, el dia 30 de setembre, es va realitzar l'últim tast i es va determinar que el raïm reunia totes les característiques que aquesta varietat ha d'aportar al vi que s'elaborarà.

15 setembre 2013
 

Harmonies d'agost

El mes d'agost ha estat protagonitzat finalment per la típica calma estiuenca. Encara que les temperatures diürnes van ser altes, les nocturnes van ser fresques. Uns deu graus de diferència entre el dia i la nit que han afavorit de forma notable la maduració del xarel·lo dels vells ceps de “La Figuera”. Aquesta fase va començar cap al 12 d'agost amb el verol, la transformació dels àcids interns del raïm en glucosa. A partir d'aquest moment, l'observació atenta dels raïms va tornar a prendre un protagonisme que no acabarà fins al dia de la verema. Alguns dies més tard, el verol va arribar al 100% dels raïms i el raïm va poder iniciar pròpiament el període de maduració.
El vi Creu de Lavit requereix un raïm de maduració llarga i tranquil·la perquè el raïm evolucioni en el seu conjunt, amb pell i llavors, fins arribar a l'equilibri desitjat pels enòlegs. En aquest sentit, més enllà de les bondats de les temperatures, una de les estratègies que ajuda a allargar la maduració del raïm i a enriquir-la en matisos és la presència de vegetació. Aquesta és la raó per la qual durant la poda en verd es va deixar una major quantitat de fulles en els ceps per poder proporcionar ombra als raïms. D'aquesta manera, es protegeix els raïms d'una insolació directa massa prolongada que acceleraria la maduració del raïm.

1 agost 2013
 

Harmonies de juliol

El període més calorós de l'any provoca el creixement dels raïms en unes setmanes en què la tradició afirma, fins i tot, que el raïm té febre i que no s'ha de tocar. Són setmanes d'intensa observació de l'evolució dels raïms. Encara verds, aquests fruits estan sotmesos a l'amenaça de les malalties i les plagues, i el viticultor ha d'assegurar-se de la bona salut de la fruita diàriament.
Els riscos de l'abundant precipitació acumulada durant els mesos anteriors s'han vist compensats per l'increment de temperatures, l'augment d'hores d'exposició solar i la brisa mediterrània. Fruit d'aquesta beneficiosa combinació, els raïms de xarel·lo de la finca “La Figuera” mostren un aspecte fitosanitari molt saludable, amb totes les condicions per a una maduració llarga que permeti evolucionar lentament al raïm fins el dia de la verema.

16 juliol 2013
 

Harmonies de juny

El capítol que ara es publica està dedicat a les harmonies que han esdevingut a l'Heretat durant el mes de juny, amb l'objectiu de transmetre les relacions que regeixen el treball diari de la casa amb la història, la viticultura, la biodiversitat i la innovació. El protagonisme gairebé exclusiu d'aquest capítol és per a un dels períodes més crítics d'una collita, les quatre setmanes en què el raïm passa per les etapes de floració, fecundació i quallat, més encara en un any meteorològicament fresc i humit com aquest 2013. A la finca “La Figuera”, bressol del vi Creu de Lavit 2013, la meteorologia ha estat benèvola amb el raïm i la segona quinzena del mes, el sol, les temperatures i el vent, van afavorir una fecundació òptima dels raïms de xarel·lo.

16 juny 2013
 

Harmonies de maig

Dediquem el capítol de maig de Diari de Vinya als importants treballs culturals d'aquest mes. Encara més quan la precipitació acumulada ja s'acosta a la comptabilitzada per a la collita 2012. La poda en verd per eliminar els brots no planificats durant la poda hivernal, el primer recompte de raïms i la primera estimació de collita; l'aclarida de brots per ajustar la producció dels ceps al vi a què es destinarà el raïm; i l'eliminació de fulles per sota del raïm per, entre d'altres coses, mitigar la presència d'humitat en el raïm, ocupen les jornades de viticultura de maig a l'Heretat Segura Viudas.

8 maig 2013
 

Harmonies d'abril

Les orenetes han tornat puntualment a l'Heretat en una imatge cíclica que es repeteix des de fa segles però que contrasta amb les diferències radicals que poden donar-se entre una collita i una altra. Quan el record de la sequera de 2012 encara està molt present, la brotada d'aquest any 2013 ha estat ràpida i vigorosa fruit dels més de 250 litres de precipitació acumulats fins a la data. La il·lusió amb què s'afronta aquesta collita permet, al seu entorn, descobrir com s'adapten els coneixements i tècniques dels viticultors davant les situacions tan dispars.

10 abril 2013
 

Harmonies de març

Les pluges tranquil·les han estat les protagonistes principals del mes de març a l'Heretat. L'aigua acumulada al terra de la vinya ens ha regalat l'espectacularitat del plor de la vinya mentre es realitzen els últims treballs de viticultura propis de l'hivern. Tot està a punt perquè comenci el temps de brotada de la vinya a l'Heretat Segura Viudas.

2 març 2013
 

Harmonies de febrer

L'hivern s'acaba i hem de preparar-nos per quan la força de la primavera desperti les vinyes. Al febrer, la poda de les vinyes velles de xarel·lo, origen del vi Creu de Lavit 2013, centraran la nostra atenció però no deixarem d'atendre l'arada hivernal ni les menjadores que tenim per ajudar els nostres ocells a superar les setmanes més rigoroses de l'any. La viticultura tradicional i la preservació de la biodiversitat es complementaran amb la innovació que representa la sembra d'ordi i veça a la parcel·la de davant de l'Heretat Segura Viudas. Una estratègia sostenible per controlar el vigor del raïm macabeu perquè arribi equilibrat al moment de la collita.

6 febrer 2013
 

Comença la collita 2013

Benvinguts a una nova temporada de Diari de Vinya. Aquest any, seguirem al detall la collita del raïm xarel·lo controlant l'evolució de 30 hectàrees de ceps vells podats en vas que constituiran la base de l'elaboració del nostre vi blanc monovarietal, el Creu de Lavit 2013. Acompanya’ns en aquest viatge apassionant i descobreix els treballs i els secrets que ens portaran a produir els raïms de xarel·lo més equilibrats per a aquest gran vi. Comencem el viatge!