Us convidem a recórrer junts el dia a dia de la collita
a l'Heretat Segura Viudas acompanyant el cicle vegetatiu
de la vinya i les harmonies que es generen en aquest
enclavament privilegiat amb l'esdevenir de les setmanes.
18 novembre 2015
 

La malvasia no es deixa vèncer.

Les nostres vinyes continuen sorprenent als de casa i als visitants també durant aquest mes de novembre.
Mentre gran part del Penedès ja es prepara per a l’inici de la poda, les parcel·les on ha crescut i madurat la nostra malvasia ofereix aquests dies una postal de colors, gràcies en part a les darreres pluges i a un estiu que s’està resignant a finalitzar. 

Al celler, la collita del 2015 reposa en un petit dipòsit d’acer inoxidable, a temperatura controlada, tot esperant el tractament que l’ajudi a evolucionar cap a la millor expressió del terreny i la varietat que representa.

Aquesta malvasia té un futur ple de possibilitats..., però aquestes ja formen part d’una altra història.

13 octubre 2015
 

La primera collita de malvasia.

Tot i haver d'avançar uns dies la verema per les amenaces de pluja i no malmetre la qualitat assolida fins llavors, la primera setmana de setembre es van collir les dues parcel·les d'aquesta varietat plantada als afores de Sant Cugat Sesgarrigues.

Amb un equilibri envejable de sucres, ph, acidesa i tast en boca, els enòlegs del celler de Torrelavit van decidir collir els poc més de 5.000 quilograms de malvasia en caixa petita i premsar-los en una premsa petita a mitja capacitat per obtenir el millor most possible.
Un cop al celler, el vi vinificarà per separat en un any que serà de constants proves i anàlisi per avaluar les capacitats d'aquesta varietat.
 

27 agost 2015
 

Un equilibri que es fa esperar.

A finals d'agost la malvasia segueix concentrant els seus esforços en la maduració. Per sort, hem tingut una meteorologia que ha jugat a favor nostre i ha fet que l'agost fos més plujós del que és habitual.

Gràcies a aquestes precipitacions a la vinya es donen les millors condicions per harmonitzar el comportament de la malvasia i l'objectiu que volem aconseguir. Perquè aquesta varietat arribi a l'equilibri desitjat han de donar-se un seguit de condicions que no podem controlar per complet.

A l'abundant vegetació que hem mantingut a les plantes i al sol habitual de l'estiu si han sumat les darreres pluges i les marinades que airegen els fruits. Tot coincideix perquè els raïms puguin ser fidels a la seva naturalesa i madurin lentament fins a assolir l'equilibri desitjat entre el grau alcohòlic, l'acidesa, la maduració de pell i llavors i, finalment, el tast dels enòlegs que decidiran el dia exacte de la verema.

7 agost 2015
 

La malvasia comença a ser dolça.

Quan les varietats més primerenques es comencen a veremar, a les parcel·les de Sant Cugat Sesgarrigues la nostra malvasia amb prou feines mostra els primers indicis de verol. La maduració dels raïms comença pels que estan més propers al sòl i aquests mostren ja lleugers canvis de color, transparència i tacte. La duresa de les baies desapareix fruit de la transformació dels àcids interns en sucres.
 

 
Aquest any es preveu una collita més aviat escassa atesa la joventut dels ceps, la variabilitat productiva de la malvasia i a la manca de precipitacions generalitzada durant tot l’any, tot i així, l’abundant vegetació que tenen les plantes ens auguren una qualitat excepcional dels seus fruits.
 

 
A partir d’ara seran freqüents les visites dels enòlegs per a prendre mostres de la maduració dels fruits i decidir el moment just de veremar. El secret rau en l’equilibri desitjat de sabor, sucres, àcids orgànics i sanitat del raïm.
 
Els quaranta dies que la tradició diu que han de passar des del verol fins a la verema ens ubiquen a la segona quinzena de setembre. Veurem què passa enguany.


 

6 juliol 2015
 

Cures d'estiu.

En els anys secs com el d'enguany, el seguiment constant de l'evolució de la vinya és fonamental per a preservar la collita fins a la verema. A principis d'estiu totes les varietats ja estan plenament formades i la planta dedica els darrers esforços a fer créixer els raïms abans de començar a madurar amb l'arribada del verol. Aquesta collita, encara protagonitzada per la falta de precipitacions al Penedès, els treballs culturals tradicionals com l'esporga es tornen fonamentals per a garantir la salut del raïm. Traient les fulles per sota el raïm afavorim la ventilació dels fruits i evitem que s'hi acumuli humitat, minimitzant l'amenaça de malalties i tractaments químics.

D'aquí a pocs dies arribarà el verol i començarà la maduració dels raïms. Esperem que la meteorologia ens sigui benèvola.

8 juny 2015
 

Una floració accelerada.

La velocitat que pren la naturalesa no deixa de sorprendre’ns novament. Tot just deu dies després de presentar el primer capítol d’aquesta temporada,  la nostra malvasia ja ha florit. En Sebastià ens va advertir que el vigor d’aquesta varietat ens donaria una impressió accelerada d’aquesta collita però no pensàvem que la seva descripció s’acotés tant a la realitat.
 
Sabem també que la productivitat d’aquests ceps, pot diferir notablement d’una collita a una altra. Aquest any no sembla que tinguem masses raïms. La joventut de les plantes i la pròpia natura de la malvasia fan que haguem d’esperar uns dies encara per poder realitzar la primera estimació de la collita.
 
Fins aleshores us deixem amb la delicadesa i la fragilitat d’aquestes minúscules flors, plenes d’esperança i sotmeses, al mateix temps, a nombroses amenaces en el llarg camí que li queda encara a la collita.


 
Us recordem que el contingut a les xarxes socials d’aquesta collita el podreu seguir mitjançant el hashtag #diaridevinya. Fins aviat!

21 maig 2015
 

Adorable Malvasia

Aquí teniu el pimer  capítol de Diari de Vinya 2015. Enguany el recorregut anual per la vitivinicultura de l'Heretat estarà protagonitzat per la Malvasia; una vigorosa i aromàtica varietat de raïm amb un gran potencial. Veureu que l'optimisme de la nevada de febrer ja només és un record  a la memòria dels viticultors.

Com sempre, en el nostra canal de youtube hi trobareu també tots els vídeos d'aquesta temporada. El contingut als mitjans socials el podreu seguir mitjançant el hashtag #diaridevinya.

17 febrer 2015
 

...de la millor manera possible.

La collita 2015 ja està en marxa i els beneficis de la darrera nevada ens col·loquen en una posició envejable per afrontar-la. Diuen per aquí que "Any de neus, any de déus" per resumir els beneficis que la neu porta als cultius en general i a la vinya en particular.
 
L’esponjositat amb que ha quedat la terra es detecta tan sols fent unes passes a la vinya. El nostre viticultor Sebastià Raventós ens indica que això és degut a la humitat de la neu unida a les baixes temperatures i a la lenta absorció de l’aigua quan desglaça. D’altra banda, l’acumulació de la neu a la vinya assegura l’aturada vegetativa de la planta i l’obliga a un beneficiós repòs alhora que redueix l’impacte futur de les plagues.

Com veieu, comencem la temporada de la millor manera possible. A més a més, aquest any, amb el Diari de Vinya viureu el naixement d’un nou vi però per descobrir de què es tracta haureu d’esperar a veure el primer capítol. Serà aviat, promès.